Choď na obsah Choď na menu
 


Virtuálna realita

Virtuálna realita je počítačové prostredie - cyberspace, - ktoré zahŕňa mnoho počítačov, viac užívateľov a mnoho súborov dát. Prichádzame tu do styku s inými ľuďmi, prostredníctvom chatu, e-mailu, rôznych fór a výhodou je absolútna rovnosť v komunikácii: nezáleží na mieste pobytu, majetku, pohlaví, veku či rase.

Virtuálna realita je umelo zobrazovaná skutočnosť. Pôvodne bola konštruovaná hlavne pre vojenské alebo vesmírne účely. Dnes sa využíva tiež v počítačových hrách, ktoré sú vďaka nej zaujímavejšie pre hráča. Virtuálna realita je trojrozmerné prostredie, ktoré je vymodelované a spracovávané počítačom.

images.jpg

Základom virtuálnej reality je snaha o čo najvernejšie zobrazenie priestorových modelov a scén, manipulácia s nimi, tvorba reálneho sveta, jeho určitej časti so všetkými svojimi zákonitosťami a pravidlami, pohyb v trojrozmernom priestore a to všetko v reálnom čase. Aby sa všetko blížilo čo najviac k realite, sú využívané rôzne doplnky, ktoré zaisťujú obrazovú, hmatovú, zvukovú a polohovú interakciu. Ide hlavne o špeciálne okuliare, prilby so zabudovanými displejmi a slúchadlami, snímače polohy, dátové rukavice alebo celé obleky, dotykové zariadenia, rôzne simulačné kabíny alebo pohybové zariadenia atď. Pomocou týchto zariadení je umocňovaný dojem reálneho sveta. No na prezeranie virtuálneho sveta nemusíme mať tieto špeciálne zariadenia. Bežný osobný počítač, ktorý je v súčasnej dobe dostupný väčšine ľudí, nám postačí na to, aby sme mohli preniknúť do virtuálnej reality pomocou monitora počítača, klávesnice a myši.

images.jpg